Xcode Code Snippets

Xcode Code Snippets

Merhabalar, Xcode içerisinde kod yazmaya başladığımızda tanımlı kodların otomatik olarak tamamlanmasına olanak tanıyan kayıtlı kod parçacıklarını (code snippets) bu yazımda ele alıyoruz.
Xcode bizim için bir çok code snippets(kod parçacıkları) barındırmaktadır. Bu parçalara, kod ekranındayken sağ üstte bulunan küme parantezleri sembollü Library butonuna tıklayarak yada cmd + shift + L (Library) tuş kombinasyonu ile ulaşabilirsiniz.
Xcode Library

 Tıkladığınızda alttaki Xcode'da tanımlı olan Snippets listesi ekrana gelecektir. 


Xcode Snippets

Kendi Code Snippet'imi Tanımlama

Kod yazma hızımızı arttırmak için kendi code snippet'imizin kısayolunu tanımlayıp kod yazarken kodumuzun tamamlanıp kod bloğunun gelmesini sağlayabiliriz.
Snippets'ların kullanımdaki amacı çok sık kullanılan temel kodların kısayolu yazılarak kodun tamamının yazılmasını sağlamaktır.
Swift Code Snippets

Yazdığımız kodu tarayıp üzerine sağ tıklama ya da kntrl ile sol tıklama yaptığımızda açılan menüden "Create Code Snippet" tıklıyoruz.
Create Code Snippets

Şimdi oluşturduğumuz snippet'in özelliklerini kaydediyoruz.
Title: Snippets menüsünde görünen ismi.
Summary: Snippet'i özetleyen kısım. Snippets menüsünde tanım olarak gözükür.
Platform: "iOS", "tvOS", ""macOS" ve "watchOS"platformlarında snippet'i kullanılabilir yapabiliriz. Default olarak "All" geliyor.
Language: Dil seçilir.
Completion Shortcut: Tamamlama kısayoluna verilen isim ile kısayol yazılmaya başlandığında tamamlama seçimi ekrana gelir.
Completion Scopes: Tamamlama kapsamı olarak hangi kapsam(scope) alanında kısayolu yazdığımızı anlayarak yazdığımız kısayolun tamamlamasının gelip gelmemesini belirleriz.
Completion Scopes

Örneğin; Completion Scopes "Top Level" olarak seçildiğinde class içinde kısayolu yazsak dahi tamamlama gelmeyecektir. Sadece kısayol global alana yazıldığında gelecektir.
Artık tanımlamamızı yaptığımıza göre viewDidLoad içinde "Atakan - MySnippet" olarak tanımladığım kısayolu yazmaya başladığımda tamamlama öneri listesi açıldığını göreceğiz.
Swift Code Snippets

Kendi doldurma alanlarımı yaratma

Alert Code Snippets

UIAlertController tanımlarken title, message ve style için doldurma alanlarının gelmesini snippet içinde nasıl tanımlayabiliriz.
Alert Code Snippets

Boşluk belirtmek istediğimiz yere "<#" ve "#>" arasına göstermek istediğimiz metni yazabiliriz. <#StringTitle#> , <#StringMessage#> , <#ButtonName#> olarak yazdığımızda doldurma alanı tanımlamış oluruz. Snippet'i kodumuza eklediğimizde bize doldurma alanlarını doldurma metinlerini gösterir ve doldurma alanlarını Tab tuşu ile gezmemizi sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.